Niet reanimeren

Hoe gaat u als burgerhulpverlener om met een niet - reanimeren penning?

Een burgerhulpverlener hoeft geen reanimatie te starten als er een penning aanwezig is. De hulpverlener mag echter niet opzoek gaan naar zo'n penning omdat dit tijdverlies zou betekenen. Personen die namelijk wel gereanimeerd willen worden, worden hierdoor tekort gedaan.


Hier ziet u nog maar een paar voorbeelden van niet reanimeren herkenningsmiddelen die u kunt tegenkomen.

1) Strafbaar?
Wanneer iemand de niet - reanimeren penning / armband / tatoeage zichtbaar draagt en hij op de hoogte is van de gevolgen hiervan is het niet strafbaar wanneer u geen hulp inroept en/of verleent.
2)
De kans van niet reanimeren tijdens een reanimatiecursus leren hulpverleners niet om naar een penning of wilsverklaring op zoek te gaan. Het zoeken leidt zoals hierboven vermeld naar uitstel van reanimatie. De overleveringskansen van een slachtoffer neemt dan sterk af.
3) Een aantal voorbeelden van niet-reanimeren kunnen zijn:
Het slachtoffer krijgt een hartstilstand in de aanwezigheid van zijn / haar vrienden of bekenden. Wanneer het slachtoffer zijn wens goed heeft doorgesproken zal er niet worden gereanimeerd.
Het slachtoffer krijgt een hartstilstand in de nabijheid van vreemden. De penning is goed zichtbaar, dan is de kans erg groot dat een hulpverlener niet gaat reanimeren.
4) Het slachtoffer krijgt een hartstilstand en de penning is niet gelijk zichtbaar mogelijk kan zijn dat een hulpverlener de penning pas ziet wanneer hij / zij de bovenkleding van het slachtoffer verwijdert om de AED aan te sluiten. Dan beslist de hulpverlener op dat moment of hij stopt of doorgaat met reanimeren. Wanneer je op dat moment doorgaat met reanimeren ligt de beslissing bij de professionele hulpverleners. Dit wil zeggen dat het ambulancepersoneel / arts / politie bij aankomst beslist of er wel of niet wordt gereanimeerd.
5) Als burgerhulpverlener maak je uiteindelijk zelf de keuze of je start met reanimeren of niet, je kunt hierin niet verantwoordelijk gehouden worden ( Bij normaal handelen ) Dit geldt ook voor een burgerhulpverlener met BIG-registratie, zolang de hulp beperkt blijft tot BLS. Bij gebruik maken van ALS treden de verplichtingen van een BIG-registratie in werking.