De eerste 6 minuten

Algemene informatie

Bij een hartstilstand telt elke seconde! Wereldwijd worden jaarlijks 17 miljoen mensen getroffen door een hartstilstand. In Europa zijn dit er 700.000.
Nederland telt wekelijks ongeveer 300 slachtoffers. Slechts 10% overleeft dit wanneer er niet snel genoeg hulp wordt geboden. Wanneer direct wordt begonnen met reanimatie stijgen de overlevingskansen van het slachtoffer naar 70%.

De eerste 6 minuten zijn belangrijk voor een persoon met een hartritmestoornis.

Wat is een hartritmestoornis?
De boezems en de kamers van het hart bewegen onregelmatig van elkaar waardoor het bloed niet meer door het lichaam kan worden gepompt. Het blijft dus stilstaan.
In de volksmond spreekt men over een hartstilstand.
Hierdoor krijgen de hersenen geen zuurstof meer waardoor de persoon bewusteloos raakt. Er is dus geen polsslag te voelen. Hoe langer de hersenen geen zuurstof krijgen hoe meer functies schade ondervinden. Daarom zijn de eerste 6 minuten na een circulatiestilstand HEEL belangrijk.
Bent u daar op voor bereid ? Direct handelen nodig !

Bij een slachtoffer met een circulatiestilstand is op dat moment volledig afhankelijk van een doortastend optreden van een omstander. Dit blijkt uit een onderzoek uit de praktijk.
Hartritmestoornis kan op elk moment beginnen waar u ook bent, op straat, op het werk, in een winkel in een openbaar gebouw. Maar natuurlijk ook thuis.
Voordat u het weet bent u ook een omstander bij een persoon met hartritmestoornis.
Bent u daarop voorbereid?

Alarmeren - Reanimeren - Defibrilleren